MCDU – stavba

Jednotka MCDU je navržena tak, aby rozměry odpovídala rozměrům reálné MCDu jednotky, odchylky tam však jsou – a to z konstrukčních důvodů a pouze v řádech milimetrů.

Konstrukce se dá celá vytisknout na běžné 3D tiskárně a to včetně čelního panelu, který k důvodu vyvýšených míst není vhodný k výrobě z akrylátu CNC frézováním a ani k tomu není důvod, protože prosvětlena budou pouze tlačítka.

Tlačítka jsou tištěna resinovou tiskárnou z transparentního resinu, barvena černým akrylem, po vygravírování textu jsou stříkána ochranným čirým lakem.

DISPLEJ: Nejjednodušším řešením je použít USB, nebo HDMI displeje, které se klasickým způsobem připojí do PC a v simulátoru se jednoduše okno MCDU jednotky přetáhne na tento displej. Používám MSFS Popout Panel Manager – utilitu, která zajistí, že se panel MCDU jednotky objeví na tomto monitori při dalším spuštění již automaticky.

Prostor pro displej MCDU má svoji specifickou velikost, ale asi nejblíže je jí pětipalcový displej, já použi tento:

https://rpishop.cz/lcd-oled-displeje/1025-waveshare-5-displej-hdmi-lcd-h-displej-800-480-hdmi-dotykovy-kapacitni.html

Problémem při použití tohoto displeje je vývod konektorů do boční strany, což v mém případě znamená spájet si i vlastní HDMI kabel a to z důvodu místa pro konektor.

KLÁVESNICE MCDU jednotky je pak řešena standardně přes aplikaci MobiFlight, jen je použit z důvodu úspory pinů na Arduinu Shift Register

PCB deska pro klávesnici obsahuje dva okruhy – jeden na podsvětlení a druhý okruh pro tlačítka, podsvětlení má vlastní 12V zdroj, tlačítka jsou přes Shift Register napájena z Arduina